Sånger från Gläntan – ny skiva av Irma Schultz Keller

Sånger från Gläntan

Sånger från Gläntan – ny skiva av Irma Schultz Keller

Release 11 mars 2015.

Text, musik och produktion av Irma Schultz Keller förutom tre av texterna;  en Karin Boye, en Tomas Tranströmer och en av Ylva Eggehorn. Katarina Kammarkör medverkar på sju spår, under ledning av Hans Vainikainen.

I gläntan kan du inte gömma dig. Där möter du dig själv, med allt vad det innebär. Det här är tio spår om saknad och längtan, om när livet inte blir som vi har tänkt oss och i kölvattnet av allt det, en spirande tillit.

”Det finns mitt i skogen en oväntad glänta, som bara kan hittas av den som gått vilse”, skriver Tomas Tranströmer. Det finns en nåd och tröst i den raden, tycker jag.

Nog har vi alla någon gång tappat fotfästet, gått vilse. Då, när det är som svartast, kan gläntan plötsligt visa sig. Mitt inne i den snårtäta skogen, den till synes ogenomträngliga massan av träd, svek och lövverk. Där är gläntan med sitt egendomliga ljus. Det lyser liksom både inifrån och uppifrån. Genomlyser dig. På gott och ont. I gläntan kan du inte gömma dig. Där möter du dig själv, med allt vad det innebär.

Att gå vilse. Spontant är rädsla förknippat med det. Att inte veta om räddning finns. Att inte känna igen sin omgivning. Att kanske inte känna igen sig själv. Men tänk om vi faktiskt är på den rätta vägen, just när vi är vilse?

Något om musiken.

Det är sånger med ett nordiskt tonspråk från pop, visa, folk- och körmusik.

Något om omslaget.

Jag letade länge efter rätt bild till omslaget. En glänta hade varit för platt och inte helt sann då den glänta jag formulerar mig kring är mycket mer än en glänta i skogen.  Jag har en förkärlek för att samarbeta med konstnärer (senast Tina Axelsson och Ylva Ceder) och när jag av en lycklig slump dök på Johanna Karlssons ”Sträcka XVIII” så var det helt rätt. En inverterad glänta. Ett negativ av en glänta. Och en poetisk tolkning.

Medverkande.

Johan Berthling – kontrabas, Andreas Söderström – gitarr och trumpet, Alexander Zethson – klaviatur, Nino Keller – slagverk och Johan Lindström – guzeng, elgitarr och pedal steel. Katarina Kammarkör under ledning av Hans Vainikainen.

Skivan släpps av Katarina Församling och Blå Rymd och kommer finnas till försäljning via Naxos, I-tunes m fl. Den kommer även säljas i Katarina Församling eller direkt via mig: i.s.k@tele2.se

För intervjuer och promotion:  kontakta Liza Berthelsen på liza@border.se

Irma Schultz Keller, januari 2015.

 

 

 

Comments are closed.